Behandelovereenkomst en privacyovereenkomst
Praktijk Tuathi | Kindertherapie & Counseling
Ouder(s) en/of wettelijk vertegenwoordigers (hierna ouders) en het kind (indien >12 jaar) geven met ondertekening van deze behandelovereenkomst welke zij per mail toegestuurd krijgen, inclusief de privacyverklaring toestemming om kindertherapie te starten bij Thera Hoegen, Integratieve kindertherapeut bij Praktijk Tuathi te Castelré en praktijk De Mast te Kapellen. Ouders verklaren ook in te stemmen met de onderstaande werkwijze en afspraken en deze op te volgen.
Informatie sessies
- Een sessie duurt 45 minuten.
- Het kind is de cliënt. De integratief kindertherapeut werkt in diens belang, volgens de rechten van het kind en houdt zich aan de beroepseed en -code.
- Ouders zijn niet aanwezig bij de sessies, behalve op uitdrukkelijk verzoek van de kindertherapeut.
- Tijdens oudergesprekken bespreekt de kindertherapeut het verloop van de begeleiding. Inhoudelijke informatie vanuit de sessies wordt in de oudergesprekken alleen besproken na toestemming van het kind.
- Oudergesprekken vervangen schriftelijke verslagen. Ouders wordt geadviseerd om zelf aantekeningen te maken tijdens oudergesprekken.
- Ouders en kind stemmen in met dat de sessie gefilmd wordt voor gebruik ten behoeve van eigen ontwikkeling. Ouders weten dat de opnames na gebruik direct door mij worden gewist.
- Beide gezaghebbende ouders, ook in geval van echtscheiding zijn verplicht toestemming te geven tot begeleiding.
Tarieven
- Een sessie kost zoals omschreven is onder ‘tarieven’. Voor andere vormen van begeleiding en de tarieven hiervan kunt u tevens terecht onder ‘tarieven’.
- De afspraak dient aan het einde van de sessie met bankcontact betaald te worden of wordt als dit is afgesproken maandelijks gefactureerd. De factuur wordt per mail verstuurd aan ouders/verzorgers.
- Sessie annuleren: Indien een afspraak niet kan doorgaan, graag afmelden volgens afspraak zoals in de ondertekende versie staat beschreven.
Informatie-uitwisseling met derden
- Alles wat mij tijdens mijn werkzaamheden bekend gemaakt wordt, wordt vertrouwelijk behandeld.
- Aan derden, inclusief (door)verwijzers, wordt géén informatie verstrekt tenzij hierover vooraf expliciet met ouders schriftelijk of mondeling is gecommuniceerd.
- In uitzonderlijke situaties en in het belang van (de veiligheid van) uw kind kan wel zonder uw toestemming contact opgenomen worden met van rechtswege bevoegde instanties.
In geval van gescheiden ouders
- Over de begeleiding communiceer ik met beide ouders tegelijk en anders zijn ouders zelf verantwoordelijk voor het inlichten van de andere ouder. Dit betekent dat bij digitale communicatie elke partij de andere partij meeneemt in die communicatie en beide ouders hiervoor verantwoordelijk zijn dat dit gebeurt. Via email door middel van een cc-adressering van de andere ouder en via whatsapp alleen via een whatsapp-groep waarin beide ouders deelnemen.
- Bij mondelinge communicatie, bijvoorbeeld bij het halen/brengen van een kind, over de behandeling/begeleiding of agenda-afspraken is het aan de aanwezige ouder om de afwezige ouder op de hoogte te brengen van de inhoud van dat gesprek en afspraken.
- Alle communicatie verloopt enkel met ouders en nooit met of via een advocaat van ouders.
- De begeleiding wordt opgeschort indien één of beide ouders de instemming tijdens het traject intrekt, zich niet confirmeert aan de communicatie afspraken, of wanneer de samenwerking of communicatie tussen ouders dusdanig verstoord is, dat deze het veranderproces bij het kind belemmert.
Privacyverklaring
Voor een goede behandeling is het noodzakelijk dat ik als behandelend therapeut van uw kind, een dossier aanleg.
Dit is ook een wettelijke plicht opgelegd door de WGBO (Wet op Geneeskundige Behandelovereenkomst).
Het dossier bevat aantekeningen over de gezondheidstoestand van uw kind en gegevens over mogelijk uitgevoerde onderzoeken, diagnoses en behandelingen.
Ook worden in het dossier gegevens opgenomen die voor de behandeling van uw kind noodzakelijk zijn en die ik, na uw expliciete toestemming, heb opgevraagd bij een andere zorgverlener bijvoorbeeld bij de huisarts.
Waarborgen van de privacy
Ik zorg ervoor dat uw privacy en die van uw kind gewaarborgd is. Dit betekent onder meer dat ik:
- zorgvuldig omga met uw persoonlijke en medische gegevens en die van uw kind,
- ervoor zorg dat onbevoegden geen toegang hebben tot uw gegevens en die van uw kind,
- als behandelend therapeut van uw kind als enige toegang heb tot de gegevens in het dossier van uw kind. Ik heb een wettelijke geheimhoudingsplicht (beroepsgeheim).
Delen van gegevens
De gegevens uit het dossier van uw kind kunnen ook voor de volgende doelen gebruikt worden:
- om andere zorgverleners te informeren, bijvoorbeeld als de therapie is afgerond of bij een verwijzing naar een andere behandelaar. Dit gebeurt alleen met uw expliciete toestemming.
- voor de waarnemend collega tijdens mijn afwezigheid, mocht dit noodzakelijk zijn,
- voor het geanonimiseerde gebruik tijdens intercollegiale toetsing,
- voor de financiële administratie, zodat ik of mijn administrateur/boekhouder en/of de gemeente/jeugdzorg een factuur kan opstellen (naam, adres en geboortedatum van uw kind, bij jeugdhulp ook het bsn-nummer van uw kind).
Als ik vanwege een andere reden gebruik wil maken van uw gegevens, dan zal ik u eerst informeren en expliciet uw toestemming vragen.
Deze gegevens blijven in het cliëntendossier, zoals de wet op de behandelovereenkomst vereist, 20 jaar bewaard, vanaf het moment dat de behandeling beindigd is. De financiële administratie wordt 7 jaar bewaard.
Privacy op uw nota
Wanneer van toepassing u een zorgnota ontvangt, staan de gegevens die door de zorgverzekeraar gevraagd worden, zodat u deze nota eventueel kunt declareren bij uw zorgverzekeraar.